Filmen Sporløs kjøring - norsk versjon
Disse filmklippene er et av resultatene fra prosjektet «Sporløs kjøring». De er laget i samarbeid med Skogforsk i Sverige og Heurgren Filmproduction AB.
Med dagens kunnskap og teknologi er det mulig å hogge og kjøre ut tømmeret uten å skade jordsmonn og vassdrag. I filmen "Spårlös" fra Skogforsk i Sverige og Skogkurs i Norge møter vi maskinførere og forskere som viser hvordan dette kan gjøres. Ikke minst; - den engelske versjonen av filmen vant gull klassen "Public Relation" under World Media Festival i vår!
Utilsiktet berøring med strømførende høyspenningsledninger i forbindelse med anlegg- og skogsarbeid kan få alvorlige konsekvenser for liv og helse. Dette faktaarket er utviklet av Energi Norge i samarbeid med MEF og omtaler farlige situasjoner, og hva en bør gjøre.
Gode rutiner gir orden og ryddighet. Det innebærer at alle har klart for seg når saker og ting skal utføres hvordan og hvor det skal skje og av hvem det skal gjøres.
God kommunikasjon med oppdragsgiver og innad i bedriften er viktig for å unngå misforståelser og feil, og ikke minst øke trygghet og trivsel i jobben.
Unødig tomgangkjøring koster penger! Drivstoff, arbeidstid og motortimer forbrukes uten at noe produseres.
Utgangspunktet for valg av opparbeidingsplass er å minimere kranarbeidet. Strev etter en posisjon der du står så sentralt som mulig, i forhold til stammene som skal opparbeides. Valg av felleretning og -vinkel er også viktig. Denne filmen gir noen nyttige råd og tips.
Arbeidsmetode er det arbeidsmønsteret som du benytter, og handler om hvordan du planlegger og utfører arbeidet med maskinen. Bruker du en smart arbeidsmetode minsker tidsforbruket og arbeidsbelastningen, både for deg som fører og for maskinen din.
I hovedhogst kan man veksle mellom flere ulike arbeidsmetoder. Her får du en innføring i de to vanligste; dobbeltsidig og enkeltsidig metode. Begge metodene har sine fordeler og ulemper, og bør anvendes fleksibelt i forhold til ulike bestandsforutsetninger.
Før drifta settes i gang er det viktig med god planlegging av velteplass og basveg. Hvor i terrenget er det mulig å kjøre i forhold til bæreevne og framkommelighet? Se filmen.
Rett innstilling av trykk på matevalser og kniver, og vedlikehold av utstyret er viktig for å unngå skader og feil. Se filmen.
Rett innstillinger av kappedyp er viktig. Både for stort og for grunt kappedyp kan gi unødig tids- og drivstofforbruk og skader på virket. Se filmen.
Rett innstilling av kranen gjør at du kan jobbe mjukt og sikkert og får en god flyt i arbeidet. Det er ofte 6-7 parameterne som påvirker kranens funksjon. Denne filmen viser 4 av disse. For hver funksjon på kranen; Hovedarm, utskyt, vippearm og rotator etc. kan normalt minstrøm, maxstrøm, startramptid og stoppramptid stilles inn.
Ved effektiv kjøring er det viktig å bruke spakene rett. Denne videoen gir tips og råd om dette. Å jobbe rolig og harmonisk med maskinens spaker er nøkkelen til å få god flyt i kjøringen. Dersom kranen går for raskt, vil det bli ujavne bevegelser og mye rykk og napp. Ved rett innstilling vil arbeidet gå roligere og mer effektivt.